enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,7612
EURO
43,6459
ALTIN
4.147,59
BIST
9.390,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Parçalı Bulutlu
18°C
Çarşamba Açık
21°C
Perşembe Yağmurlu
20°C

Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!
Advert
06.05.2025 14:42
3
A+
A-

Meyve ve sebzelerin kabuklarını soyup yememek mi yoksa yemeden önce iyice yıkamak mı daha doğru? Bu konuda farklı görüşler mevcut. Bazıları kabukları soymayı tercih ederken, bazıları da iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla tüketmenin sakıncası olmadığını düşünüyor. Peki, meyve ve sebzelerin kabuklarında gerçekte neler bulunuyor?

Fransız E = M6 televizyon kanalının SupBiotech mikrobiyoloğu Paul-Étienne Fontaine ile birlikte yaptığı laboratuvar çalışması, kabuklarda doğal bakteri ve mayalara ek olarak, zararlı olabilecek E. coli bakterisinin de varlığını ortaya koydu.

Fontaine, E. coli’nin çevremizde sıkça bulunduğunu ve ishal gibi bağırsak rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirtiyor. Bu bakteriler, toprak, hava, hasat ve taşıma sırasında elleçleme gibi çeşitli yollarla meyve ve sebzelerin kabuklarına bulaşabiliyor. Fontaine’e göre, tamamen bakterisiz bir ürün bulmak neredeyse imkânsız.

Öte yandan, meyve ve sebzelerin kabukları, iç kısımlarına göre A ve C vitamini, potasyum ve flavonoidler gibi besin öğeleri açısından daha zengin. Uzmanlar, bu değerli besinlerden yararlanmak için meyve sebzeleri soymak yerine iyice yıkamayı öneriyor.

Fontaine, en etkili temizliğin sadece su ve yumuşak bir fırça ile yapılabileceğini, sebze yıkama deterjanı, sirke veya karbonata gerek olmadığını, mekanik temizliğin mikropları büyük ölçüde uzaklaştırdığını vurguluyor. Bu sayede hem zararlı mikroorganizmalardan korunabilir hem de kabukların besin değerlerinden faydalanabiliriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.