enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,5557
EURO
47,7046
ALTIN
4.353,42
BIST
10.642,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
35°C
İstanbul
35°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
34°C
Salı Açık
34°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
31°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
31°C

Azerbaycan’ın zaferine göz dikti: ABD’nin gizli planı ne?

Azerbaycan’ın zaferine göz dikti: ABD’nin gizli planı ne?
Advert
25.07.2025 12:17
0
A+
A-

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ermenistan ve Azerbaycan arasında hazırlanan barış anlaşmasına “kendi imzasını” atmak istemesinin ardındaki neden, Zengezur koridorunun ABD şirketleri tarafından kontrol edilmesi. Bu durum, Azerbaycan ve Türkiye için büyük önem taşıyor. Zira söz konusu koridor, Ermenistan’ın İran sınırından geçerek Türkiye, Nahçivan ve Azerbaycan’ı birbirine bağlıyor. Washington yönetimi, anlaşmanın uygulanması ve koridorun açılması için yoğun çaba sarf ediyor. Peki, Trump’ın bu anlaşmadaki çıkarı ne?

ABD’nin çıkarı, Ortadoğu özel temsilcisi Steve Witkoff’un Mayıs ayındaki açıklamasında da görülebilir. Anlaşma sağlanması durumunda hem Ermenistan hem de Azerbaycan’ın, İsrail’in 2020’de yaptığı İbrahim Anlaşmaları’na katılabileceği belirtilmişti. Temmuz ayında ise ABD’nin Türkiye büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, ABD’nin “İran sınırındaki stratejik koridoru yüz yıllığına kiralamaya hazır olduğunu” ifade etti. Zengezur koridorunun İran sınırında olması kritik bir nokta. ABD kontrolünde bir koridor, İran’ın Ermenistan üzerinden Gürcistan’a ve oradan da Rusya’ya ulaşmasını engeller. Bu durum, İran ve Rusya’yı birbirinden kopararak hem ekonomik kazanç hem de diplomatik bir “zafer” sağlayabilir.

Ancak, her şey planlandığı gibi gitmeyebilir. İran, Ermenistan ile iyi ilişkiler içinde ve Türkiye ile Azerbaycan’ın bölgedeki güçlenmesinden rahatsız. Zengezur koridorunun açılması, Tahran’ın Azerbaycan karşısındaki önemli bir kozunu kaybetmesi anlamına gelir. Ayrıca, ABD’nin önerdiği 100 yıllık kira modeli, Ermenistan anayasasıyla çelişebilir ve ülkede siyasi krizlere yol açabilir. Trump yönetimi ise bölgeyi Avrupa’dan çok Ortadoğu’ya benzeterek, İbrahim Anlaşmaları üzerinden ticari ve siyasi nüfuz kurmayı hedefliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.