enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,4057
EURO
47,2876
ALTIN
4.413,78
BIST
10.616,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
34°C
İstanbul
34°C
Açık
Salı Açık
36°C
Çarşamba Açık
38°C
Perşembe Açık
34°C
Cuma Açık
33°C

TBMM zeytinlikleri ranta açtı

TBMM zeytinlikleri ranta açtı
Advert
19.07.2025 06:19
0
A+
A-

TBMM Genel Kurulu’nda, “Süper İzin” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 18 maddesi kabul edildi. AK Parti’nin önergesiyle, teklifin 11. maddesine eklenen geçici 45. maddenin ikinci fıkrasına “taşınan ve taşınamayan zeytin ağacı sayısının en az iki katı zeytin ağacı ile oluşan” ibaresi eklendi. Maddenin dördüncü fıkrası ise değiştirilerek, Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uygun gördüğü taşınmazların veya maden sahalarının bulunduğu il sınırlarındaki kamu iktisadi teşebbüslerine ait taşınmazlardan ilgili teşebbüslere uygun görülenlerin, zeytinliği kamulaştırılanlara 20 yıl süreyle, harç esas değerin yüzde biri üzerinden doğrudan kiralanabileceği belirtildi. Kira süresi, bakım yükümlülüklerini yerine getirenler için 10 yıl daha uzatılabilecek.

Kanun teklifi, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlara denk gelmesi ve başka alanda yürütülemiyor olması durumunda, zeytin ağaçlarının taşınmasına, madencilik faaliyetinin yürütülmesine ve geçici tesislerin inşa edilmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca izin verileceğini öngörüyor. Zeytinlik alanlarda madencilik yapılan her yıl için, rehabilitasyon çalışmaları için ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ek tahsilat yapılacak.

Yeni zeytin bahçeleri ve taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulursa, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uygun gördüğü taşınmazlar, zeytinliği kamulaştırılanlardan talep edenlere rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle doğrudan kiraya verilebilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin üretim tesisleri için gerekli taşınmazların temini amacıyla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 31 Aralık 2030’a kadar Kamulaştırma Kanunu kapsamında acele kamulaştırma kararı alabilecek. Bu tarihe kadar işletmeye girecek tesislerin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Enerji ithalatını azaltmak ve yerli üretimi artırmak için uygulanan indirimlerin süresi de 5 yıl uzatıldı.

TBMM Genel Kurulu birleşimi, bugün saat 14.00’te sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.