Sayime BAŞÇI/ SÖZCÜ
Pandemi sonrası yüksek enflasyon ve fahiş fiyat artışlarıyla zor günler geçiren yeme içme sektörü, 2025 yılının sektör için en kötü yıl olacağını belirtiyor. Maliyetlerin yarısını oluşturan asgari ücret başta olmak üzere, etten içkiye kadar birçok üründe son beş yılda yüzde binleri aşan fiyat artışları yaşandı. Bu durum, restoranlara gelen müşteri sayısında azalma ve müşterilerin daha az harcama yapmasına neden oldu.
FİYATLAR HAFTALIK DEĞİŞİYOR
İstanbul Ticaret Odası 17.’nci Restoranlar ve Yiyecek İçecek Komitesi Başkanı Ebru Koralı, sektörde büyük bir kapanma ve vazgeçme dalgası beklediğini söyledi. “Bu, sektörümüz için en zor yıl. 2025, restorancılık tarihi açısından kara bir yıl olacak. Kayıplar kaçınılmaz olacak” diye belirtti.
Koralı, 2024 başında yaşanacak pahalılık sorununu öngörerek yetkilileri uyardıklarını dile getirdi. Restoranlarda dinamik bir fiyatlandırma sisteminin uygulandığını, neredeyse her hafta menü fiyatlarının değiştiğini anlattı. “Bugün aldığımız malı, haftaya aynı fiyata alamıyoruz. Zam yapmak istemiyoruz ama personel maliyetlerimiz toplam maliyetin yüzde 50’sini aştı. Fiyatlar artıyor, maliyetler de çok artıyor” dedi.
MÜŞTERİ SAYISI YÜZDE 30 DÜŞTÜ
Tüketicilerin bütçelerini kısması ve daha uygun fiyatlı restoranları tercih etmesiyle birlikte, müşteri sayısında en az yüzde 30 düşüş yaşandığını belirten Koralı, müşterilerin daha az harcama yaptığını da vurguladı. “Örneğin, tatlı tüketimi azaldı, iki şişe içecek yerine bir şişe içiliyor” diye konuştu.
Yatırım maliyetlerinin de oldukça yüksek olduğunu belirten Koralı, kira maliyetlerinin yüksekliği ve ağırlaşan koşullar nedeniyle yatırımcıların iştahının düşük olduğunu ifade etti. Bir kahve dükkanının yatırım maliyetinin 1000 dolar, bir restoranın ise 5000-10000 dolar arasında olduğunu söyledi.