enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
39,8620
EURO
46,9765
ALTIN
4.274,95
BIST
10.275,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
34°C

Enflasyon sürprizi sonrası faiz düğümü: Mevduat sahipleri ve kredi kullanacaklar için Temmuz uyarısı!

Enflasyon sürprizi sonrası faiz düğümü: Mevduat sahipleri ve kredi kullanacaklar için Temmuz uyarısı!
Advert
05.07.2025 10:04
0
A+
A-

Haziran ayı enflasyon rakamları piyasaları şaşırttı. TÜİK verilerine göre, aylık enflasyon %1,37 ile tahminlerin oldukça altında kaldı. Yıllık enflasyon ise %35,05’e gerileyerek son dönemin en düşük seviyesine indi. Bu durum, Merkez Bankası’nın para politikasında yeni bir manevra alanı oluşturdu.

Beklentiler çok daha yüksekti. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde aylık enflasyon %1,61 olarak öngörülürken, Finansal Kurumlar Birliği %2,19, AA Finans ise %1,53 tahmin etmişti. Gerçekleşen oran, tüm bu tahminleri alt üst etti.

Merkez Bankası’nın Kararı Bekleniyor

Mart ayında politika faizini %46’ya çıkararak sıkı para politikasını pekiştiren Merkez Bankası, 19 Haziran’daki toplantıda faizlerde değişikliğe gitmedi. Şimdi tüm gözler 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısında.

Ekonomistler, bu toplantının kritik önemde olduğunu vurguluyor. Düşük enflasyonun, Merkez Bankası’na faiz indirimi için fırsat tanıdığına dikkat çekiyorlar. Piyasada yaygın görüş, 250 baz puanlık bir indirim ihtimalinin yüksek olduğu yönünde.

Morgan Stanley: 250 Baz Puanlık İndirim Mümkün

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley de benzer bir tahminde bulunarak, Merkez Bankası’nın temmuzda 250 baz puanlık faiz indirimi yapabileceğini açıkladı. Banka, yıl sonuna kadar toplamda 1000 baz puanlık bir indirim ve politika faizinin %36’ya kadar düşebileceğini öngörüyor.

Bu tahminler, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveninin kademeli olarak artabileceği şeklinde yorumlanıyor. Özellikle enflasyonun düşüşünün devam etmesi, Merkez Bankası’nın daha esnek adımlar atmasına olanak sağlayabilir.

Mevduat ve Kredi Faizlerinde Son Durum

Faiz politikasına ilişkin beklentiler değişirken, bankalarda faiz oranları da kısmen dalgalanıyor. Mevduat faizleri şu anda ortalama %50 seviyelerinde. Ancak bazı bankalarda son haftalarda birkaç puanlık düşüşler gözlemleniyor.

Konut kredilerinde faiz oranları hala %3’ün üzerinde. Bazı özel bankalarda bu oran %2,95 ile %2,98 arasında. Taşıt kredilerinde faizler %3,45 ile %4,00 bandında; ihtiyaç kredilerinde ise %3,19 ile %4,00 arasında seyrediyor.

Uzman Görüşleri

Ekonomistlere göre olası bir faiz indirimi, bankacılık sektörünü de etkileyecektir. “Faiz indirimi, mevduat ve kredi faizlerine yansır; ancak bu etki anlık olmaz, kademeli ve sınırlı bir düşüş süreci yaşanabilir” diyorlar.

Piyasa analistlerine göre 250 baz puanlık bir indirim, mevduat faizlerini %47 seviyelerine, kredi faizlerini ise %3 bandının altına çekebilir. Ancak bu, Merkez Bankası’nın izleyeceği temkinli adımlara bağlı.

Temmuz Toplantısı Yeni Bir Dönem Başlatabilir

Haziran enflasyonunun yarattığı olumlu hava, gözleri temmuz toplantısına çevirdi. 24 Temmuz’da açıklanacak faiz kararı, sadece piyasaların değil; kredi kullanmayı düşünen vatandaşların ve tasarruf sahiplerinin de gündeminde.

Kararın faiz indirimi yönünde olması halinde, hem kredi maliyetlerinde hem de tasarruf getirilerinde bir denge oluşabilir. Ekonomistler, temmuz ayının yılın en kritik para politikası kararlarına sahne olabileceğini düşünüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.