enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5653
EURO
43,6436
ALTIN
4.001,50
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C

CHP’li Kara; “Yerinde Dönüşüm Projesi’nde ilerleme hızı yeterli değil”

CHP’li Kara; “Yerinde Dönüşüm Projesi’nde ilerleme hızı yeterli değil”
Advert
02.05.2025 11:10
2
A+
A-

Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, yazılı bir açıklamada Hatay’daki depremzedelerin yerinde dönüşüm başvurularının sadece %5’ine ruhsat verildiğini vurgulayarak, 30 Haziran 2025 olarak belirlenen son başvuru tarihinin uzatılması ve afetzedelere hukuki ve teknik destek sağlanması talebinde bulundu.

Kara, 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen afetzedelerin yerinde dönüşüm sürecinde yaşadığı sorunların devam ettiğini hatırlattı. İmar problemleri, mülkiyet anlaşmazlıkları ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle depremzedelerin güvenli konutlara kavuşamadığını belirtti. Hatay Valisi’nin Ekim 2023’te 93 bin başvuru olduğunu açıkladığını, ancak detaylı bilgiye ulaşmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi verdiklerini ifade etti. Bakanlığın cevabına göre, 7452 sayılı kanun kapsamında 94 bin 320 aktif yerinde dönüşüm başvurusu bulunurken, sadece 5 bin 520 bağımsız bölüme ruhsat verildiğini, 2 milyar 56 milyon 790 bin TL hibe ve kredi ödemesi yapıldığını ve ortalama inşaat ilerleme oranının %41 olduğunu aktardı.

Yerinde Dönüşüm Projesi’ndeki %41’lik ilerlemeyi olumlu bulmakla birlikte yetersiz olarak nitelendiren Kara, bakanlık verilerine göre ruhsat verme sürecindeki yavaşlığın buna neden olduğunu belirtti. Başvuru ve ruhsatlandırma sayıları karşılaştırıldığında, başvuruların sadece %5’ine ruhsat verildiğine dikkat çekti.

Hibe ve kredi desteklerinden yararlanmak için son ruhsat tarihi olan 30 Haziran 2025’in, sahadaki sorunlar nedeniyle afetzedelerin haklarını riske attığını savunan Kara, bu tarih kısıtlamasının Anayasa’nın mülkiyet hakkını koruyan maddeleri, 6306 sayılı Kanun’un gönüllülük ilkesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Sosyal Şartı ile çeliştiğini ve gerçeklerle örtüşmediğini ifade etti.

Çoğu başvuruya ruhsat verilmediğini, geri kalan başvuruların bürokratik engeller ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle beklemede olduğunu belirten Kara, bu durumun afetzedelerin barınma hakkını fiilen ortadan kaldırdığını vurguladı. Afetzedelerin barınma hakkının bir tarihe veya bürokrasiye sıkıştırılamayacağını, imar ve mülkiyet sorunlarının çözümünü bekleyen vatandaşların ekonomik kriz ve bürokratik engellerle mücadele ettiğini ve bunun Anayasa’ya ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Kara, hükümete, yerel yönetimlere ve ilgili tüm kurumlara çağrıda bulunarak, 30 Haziran 2025’te sona erecek ruhsat başvuru süresinin uzatılması ve afetzedelere imar ve mülkiyet sorunlarının çözümü için hukuki ve teknik destek sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.