enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4953
EURO
43,6195
ALTIN
3.996,86
BIST
9.078,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Çok Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni…

İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni…
Advert
30.04.2025 14:05
0
A+
A-

Aynı sofrada yemek yediğiniz herkes turp gibiyken, sadece sizin mideniz bozuldu mu hiç? Uzmanlara göre, aynı yemeği tüketen bir grupta tek bir kişinin gıda zehirlenmesi yaşaması gayet mümkün.

Huffpost.com’da yer alan bir habere göre, acil servis doktoru Dr. Justin Mazur, hastalarının sıklıkla “Hastalanan tek kişi benim, demek ki gıda zehirlenmesi değilmiş” diye düşündüklerini belirtiyor. Mazur, bu düşüncenin yaygın bir yanılgı olduğunu, aslında sıradan bir gıda zehirlenmesi durumunda herkesin aynı etkiyi göstermemesinin normal olduğunu vurguluyor. Gıda zehirlenmesi; mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş gibi mide-bağırsak sorunlarına yol açan ve genellikle virüs, bakteri veya nadiren parazit bulaşmış gıdalardan kaynaklanan bir rahatsızlık.

Bağırsak Mikrobiyomu Fark Yaratıyor

Peki, aynı yemeği yiyenlerden neden sadece biri hastalanıyor? Dr. Mazur, bunun bağışıklık sistemi ve bağırsak mikrobiyomu gibi bireysel farklılıklardan kaynaklandığını açıklıyor. Trilyonlarca mikroorganizmadan oluşan bağırsak mikrobiyomumuz, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahip. Eğer sağlıksız bir mikrobiyomunuz varsa, az pişmiş bir hamburgerdeki bakterilerle baş etmekte zorlanabilirsiniz. Sağlıklı bir mikrobiyom ise bu tür durumlarla daha kolay başa çıkmanızı sağlar.

Dr. Mazur, “Mikrobiyomu zayıf olan kişilerde gıda zehirlenmesi vakaları daha sık görülür” diyerek mikrobiyal çeşitliliğin ve faydalı bakterilerin önemini vurguluyor. Zayıf bir mikrobiyomda genellikle zararlı bakteri yoğunluğu yüksektir ve bu da riski artırır. Ayrıca, gıda zehirlenmesine yakalanma olasılığını etkileyen başka faktörler de mevcut.

Önceki Öğünler de Etkili

Dr. Mazur, kişinin enfekte olmasına yetecek miktarda zararlı gıda tüketip tüketmediği ve o gün neler yiyip içtiğinin de önemli olduğunu belirtiyor. Örneğin, aşırı alkol tüketimi sağlıklı mikrobiyomunuza zarar vererek sizi savunmasız bırakabilir.

Dr. Mazur’un önerisi oldukça basit: Sağlıklı bir mikrobiyomu desteklemek için doğru ve dengeli beslenmek çok önemli. Bu sayede bağırsaklarınız, gıda kaynaklı bakterilere karşı daha dirençli hale gelir.

Sonuç olarak, gıda zehirlenmesinin herkeste farklı etkilere yol açtığını unutmamak gerekiyor. Sağlıklı bir mikrobiyom, bu riski en aza indirmek için en güçlü kalkanınız olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.