İstanbul Sanayi Odası (İSO) Nisan ayı meclis toplantısında, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ekonomi gündemine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. “Küresel Ticaret Gerilimlerinin Gölgesinde Türkiye Sanayisi: Riskler ve Stratejik Seçenekler” başlıklı toplantıda konuşan Bahçıvan, Türkiye ekonomisinde Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinden sapmalar olabileceği endişesini dile getirdi.
Ekonomim’de yer alan habere göre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanmasıyla başlayan siyasi gerilimin ekonomiye yansımalarına değinen Bahçıvan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası yönetiminin oluşturduğu OVP’ye olan güvenlerini her zaman dile getirdiklerini belirtti. Finansal istikrar konusunda da OVP’yi referans aldıklarını vurgulayan Bahçıvan, program öncesindeki ekonomik sorunların çözümünün kolay olmadığının farkında olduklarını ifade etti. Piyasalarda güvenin yeniden tesis edilmesi için güçlü bir rehabilitasyon dönemi gerektiğini söyleyen Bahçıvan, son haftalarda yaşanan gelişmelerin OVP hedeflerinden uzaklaşma endişesi yarattığını kaydetti.
Döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmak ve rezerv kaybını önlemek için alınan önlemleri yakından takip ettiklerini belirten Bahçıvan, faiz artırımı ve para piyasalarındaki sıkılaşmanın sanayi sektörü üzerinde yeni bir yük oluşturduğunu dile getirdi. S&P’nin cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kredi notunda beklenen iyileşmenin risk altında olduğuna dair uyarısının önemli olduğunu vurgulayan Bahçıvan, sanayiciler olarak OVP’ye olan inançlarını ve ekonomi yönetimine olan güvenlerini koruduklarını ancak ekonominin kırılgan bir dönemden geçtiğini söyledi. OVP hedeflerinde oluşabilecek gecikmelerin sanayi için telafisi zor sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
İSO olarak enflasyonla mücadele konusundaki hassasiyetlerini her platformda dile getirdiklerini belirten Bahçıvan, enflasyonla mücadelenin en ağır yükünü taşıyan sanayi sektörünün kapasitesinin sınırına geldiğini vurguladı. İmalat PMI verilerinin sanayideki olumsuz tabloyu teyit ettiğini belirten Bahçıvan, özellikle emek yoğun sektörlerin kaderine terk edilmemesi gerektiğini söyledi.
İhracatçıların vize sorununa da değinen Bahçıvan, uzun yıllardır çözüm bulunamayan bu sorunun kangren haline geldiğini ifade etti. Avrupa Birliği’nin Türkiye için önemli bir pazar olduğunu, Türkiye’nin de AB için beşinci büyük ihracat pazarı olduğunu hatırlatan Bahçıvan, vize sorununu çözmek için daha güçlü bir müzakere süreci yürütülmesi gerektiğini ve iş dünyasının bu süreçte aktif rol alması gerektiğini vurguladı.