enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,8685
EURO
36,6549
ALTIN
3.020,81
BIST
10.055,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C

Yemeğinizin üzerine sinek konduğunda gerçekte ne oluyor? Düşündüğünüzden çok daha fazlası…

Yemeğinizin üzerine sinek konduğunda gerçekte ne oluyor? Düşündüğünüzden çok daha fazlası…
Advert
19.11.2024 17:50
2
A+
A-

Sineklerin Yemeğinize Konması Düşündüğünüzden Daha Kötü

Sinekler dünyanın her yerinde bulunur ve özellikle gıda hijyeni açısından büyük bir tehdit oluşturur. Peki, yemeğinize bir sineğin konması tam olarak ne anlama geliyor?

Yemeğinize Kusar

Araştırmalar, sineklerin katı yiyecekleri sindirebilmek için öncelikle mide asitlerini hortumlarıyla üzerine kustuklarını gösteriyor. Bu süreç, yiyeceği sıvılaştırırken sineğin daha önce temas ettiği her türlü zararlı maddeyi de yemeğe taşıyor. Bozulmuş yiyeceklerden dışkıya kadar pek çok zararlı madde bu yolla gıdaya bulaşabiliyor.

Dışkılar

Sinekler sadece sıvı besinleri sindirebildikleri için sindirim süreçleri çok hızlıdır. Ancak bu hızlı metabolizma ciddi bir hijyen problemi yaratır. Çalışmalara göre karasinekler her konduklarında, havalandıklarında ve hatta yerken dışkılayabilir.

Mikrop Taşır

Sinekler, hastalıkların yayılmasında düşünüldüğünden çok daha önemli bir rol oynar. Bilim insanlarının yaptığı bir çalışma, sineklerin tüylü bacakları aracılığıyla koliform bakterileri, salmonella ve mide ülserine yol açan Helicobacter pylori gibi zararlı mikroorganizmaları taşıdığını ortaya koydu. Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden Stephan Schuster, sineklerin hastalık taşıyıcı olarak öneminin bugüne kadar hafife alındığını belirterek, “Bakteriler sinekleri bir ulaşım aracı gibi kullanıyor. Bu süreçte hayatta kalmaları ve yeni yüzeylere yayılmaları mümkün oluyor” ifadelerini kullandı.

Yumurtalarını Bırakır

Sinekler yemeklere sadece kusarak veya dışkılayarak zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda yumurtalarını da bırakabilirler. Bir sinek tek seferde 75 ila 150 yumurta bırakabilir. Bu yumurtalar o kadar küçüktür ki çıplak gözle fark edilmezler.

Uzmanlar, sineklerin temas ettiği yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi konusunda uyarıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.