Türkiye'nin uzun süredir devam eden ve krize dönüşen Schengen vizesi sorunu yeni sorunlarla gündemde kalmaya devam ediyor. AB'nin 25 üyesi, Türkiye'de ikamet eden güvenilir Türk vatandaşlarına 5 yıla kadar çok girişli vize verileceğini duyurmasının ardından, 15 Temmuz'dan itibaren uygulamaya konulan yeni düzenlemeyle Schengen vizesi sürecinde yeni bir dönem başladı.
3 BİN EURO'YA RANDEVU SATIŞI
Ancak bu sefer Türk vatandaşları randevu bulmakta zorlanıyor. İddiaya göre randevu alamayanlar, Rus hacker grupları tarafından karaborsada satılan randevuları satın alıyor.
Ekonomim'de yer alan bir habere göre, özellikle Rus hacker grupları, bot yazılımları kullanarak Schengen vizesi randevularını WhatsApp ve Telegram gibi platformlarda 3 bin Euro'ya kadar fiyatlarla satıyor.
2024 Eylül ayı itibariyle Avrupa Birliği ülkelerine Schengen vizesi almak isteyen Türk vatandaşları randevu almakta büyük güçlük çekiyor. Aracı kurumların sistemlerinde aylarca randevu bulunmazken, bazı kişiler aynı gün içinde birden fazla randevu alabiliyor. Bu durumun nedeni ise, Schengen vizesi randevu sisteminin karaborsaya düşmesi olarak gösteriliyor.
TELEGRAM VE WHATSAPP'TA AÇIKÇA YAPILIYOR
Son aylarda sosyal medya ve kapalı gruplarda dolaşan bilgilere göre, Türkiye'deki Schengen vizesi randevuları bot yazılımlarıyla otomatik olarak alınıyor. Bu yazılımları kullanan Rus hacker grupları, randevuları saniyeler içinde ele geçirerek 600 ile 3 bin Euro arasında değişen fiyatlarla satıyor. Sistem o kadar profesyonelleşmiş ki, Telegram ve WhatsApp gruplarında "danışmanlık" adı altında açıkça bu ticaret yapılıyor.
ŞİRKETLER ÇÖZÜM ÜRETMİYOR
Vize danışmanlık şirketleri, hackerların bot yazılımlarıyla aldıkları randevuları çeşitli platformlarda satışa sunduklarını ve bu duruma herhangi bir çözüm üretmediklerini belirtiyor.
GÖREVLİLERLE İŞ BİRLİĞİ İDDİASI
Bazı iddialara göre, bu botlar ve aracı kurumlar, vize başvuru merkezlerindeki bazı görevlilerle iş birliği yaparak randevu açılışlarını önceden öğreniyor veya belirli boşluklara öncelikli erişim sağlıyor. Bu durum, Schengen vizesi başvuru sisteminde ciddi bir karaborsa pazarının oluşmasına neden oluyor.