enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,5557
EURO
47,7046
ALTIN
4.353,42
BIST
10.642,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
34°C
İstanbul
34°C
Açık
Pazar Açık
35°C
Pazartesi Az Bulutlu
34°C
Salı Açık
33°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C

Bir anda karakteriniz değişiyorsa yalnız değilsiniz: Dilbilimcilere göre son derece normal

Bir anda karakteriniz değişiyorsa yalnız değilsiniz: Dilbilimcilere göre son derece normal
Advert
25.07.2025 13:07
0
A+
A-

Psikoloji ve dilbilim araştırmaları, konuştuğumuz dile göre kişiliğimizin değiştiğini gösteriyor. İngilizce konuşunca daha girişken, Fransızca konuşunca daha romantik, Japonca konuşunca daha mesafeli hissediyorsanız yalnız değilsiniz.

Araştırmalar bunu doğruluyor

Dilbilimci Dr. Susan Ervin-Tripp’in araştırmaları, iki dilli kadınların Fransızca ve İngilizce konuşurken yazdıklarının ton, tema ve duygu açısından büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya koydu. Bazı katılımcılar, İngilizce konuşurken daha özgüvenli ve doğrudan, ana dillerinde ise daha çekingen ve düşünceli olduklarını belirttiler. Bu durum, sadece dilsel kalıpların değil, kültürel bağlamların da düşünce süreçlerimizi etkilediğini gösteriyor.

Dil sadece araç mı, yoksa bir kimlik mi?

Dil, sadece iletişim aracı değil, aynı zamanda kültürün bir taşıyıcısıdır. Kullandığımız dilin hitap şekilleri, mizah anlayışı, nezaket kuralları ve duygusal ifadeleri kişiliğimizi doğrudan etkiliyor. Örneğin, Japoncada alçakgönüllülük ön plandayken, Amerikan İngilizcesi bireyselliği vurguluyor. Uzmanlara göre, ikinci bir dil öğrenmek yeni bir sosyal benlik edinmek gibidir. Farklı dil, farklı rol, farklı duygu…

Farklı bir “beyin dalgasına” geçiş

Nörobilim çalışmaları, çok dilli bireylerin beyinlerinde farklı dil modlarının olduğunu ve bu modlar arasında geçiş yaparken bilişsel süreçlerin değiştiğini gösteriyor. Yani, kelimenin tam anlamıyla farklı bir “beyin dalgasına” geçiş yapıyoruz.

  • İkinci bir dil öğrenmek, iletişimi geliştirmenin yanı sıra empati kurma ve farklı bakış açıları geliştirme becerimizi de artırıyor.
  • Çok dilli bireyler, farklı kültürlere daha kolay uyum sağlıyor ve sosyal zekaları gelişiyor.

Kendini farklı dillerde farklı hissedenler yalnız değil. Birden fazla dil biliyorsanız ve her birinde kendinizi biraz farklı hissediyorsanız bu son derece doğal. Beynimizin her dilde biraz farklı düşündüğünü ve hissettiğini biliyoruz. Dil değişince karakter de değişebilir; belki de bu, insanın çok yönlü doğasının bir parçasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.