enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,5557
EURO
47,7046
ALTIN
4.353,42
BIST
10.642,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
35°C
İstanbul
35°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
34°C
Salı Açık
34°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
31°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
31°C

Tavuk veya yumurta değil: Yaz aylarında en çok gıda zehirlenmesine neden olan yiyecekler bunlarmış

Tavuk veya yumurta değil: Yaz aylarında en çok gıda zehirlenmesine neden olan yiyecekler bunlarmış
Advert
24.07.2025 14:17
0
A+
A-

Madrid Eczacılar Koleji’nin açıklamalarına göre, yaz aylarındaki gıda zehirlenmelerinin başlıca nedeni, yeterince temizlenmeyen ve uzun süre bekletilen meyveler. Özellikle karpuz, kavun, ananas gibi yazın çok tüketilen meyveler, dilimlendikten sonra buzdolabında bekletildiğinde bakteriler için ideal ortam oluşturuyor.

Çiğ yumurta veya mayonez gibi gıdalar da riskli olsa da, doğru saklandığında ciddi sorun yaratmıyorlar. Asıl tehlike, masum görünen ve genellikle çiğ tüketilen yiyeceklerde. Yüksek sıcaklık, nem ve bekleme süresi birleşince, özellikle dilimlenmiş meyveler, bakteri üremesi için mükemmel koşullar sağlıyor. Yazın birçok mide rahatsızlığının sebebi de bu tür gıdalar.

Özellikle şu durumlar gıda zehirlenmesine yol açıyor:

  • Karpuz, kavun, ananas gibi meyvelerin dilimlenip uzun süre buzdolabında bekletilmesi
  • İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin çiğ tüketilmesi
  • Pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında bekletilmesi veya yanlış şekilde çözülmesi

Bu bakteriyel enfeksiyonlar, bağışıklığı zayıf kişilerde daha ciddi olabiliyor. Hastaneye yatış gerektiren gıda zehirlenmelerinde sık görülen belirtiler; şiddetli ishal, mide bulantısı, ateş, halsizlik ve dehidratasyon.

Madrid Eczacılar Koleji’nin önerilerine göre, yazın gıda kaynaklı enfeksiyonlardan korunmak için şunlara dikkat edilmeli: Meyve ve sebzeleri iyice yıkayın. Pişmiş yemekleri iki günden fazla buzdolabında tutmayın. Dondurulmuş ürünleri buzdolabında çözündürün, oda sıcaklığında değil. Çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı kesme tahtaları ve bıçaklar kullanın. Dilimlenmiş meyveleri mümkünse hemen tüketin, bekletilecekse kapalı kaplarda saklayın.

Gıda zehirlenmeleri sadece yanlış pişirme tekniklerinden değil, bazen de görünüşte zararsız ama uygun saklanmayan bir meyveden kaynaklanabiliyor. Uzmanlar, sıcakların arttığı bu dönemde, özellikle açıkta kalan gıdalara daha dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.