MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Dünya Hukuk Günü’nde yaptığı açıklamada, tutuklamanın yalnızca zorunlu durumlarda uygulanması gerektiğini vurguladı. Yıldız, açıklamasında Fatih Sultan Mehmet örneğini vererek, adalet sisteminin işleyişine dair tarihi bir örnek sundu.
Yıldız, 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü’nü kutlarken, Türkiye’nin adalet ve merhamet temelli bir medeniyetin parçası olduğunu belirtti. 1870’deki Adliyenin Daimi Nizamnamesi’nden 1926’daki Alman Ceza Muhakemesi Kanunu’nun uyarlamasına kadar hukuk tarihine değinen Yıldız, bu düzenlemelerin insan hakları ve özgürlüklerine uygun bir yargılama sürecini amaçladığını ifade etti.
Yıldız, maddi gerçeğe ulaşmak için yapılan işlemlerin, insan özgürlüklerine ve adil yargılama hakkına uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini hatırlattı. Hürriyeti kısıtlayıcı tedbirlerin ancak çok zorunlu hallerde, kesin ihtiyaç durumunda ve son çare olarak kullanılması gerektiğini vurguladı. “Gecikmesinde sakınca bulunan hal” kriteri dışında hürriyeti kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. “Formül gerekçeler”i reddettiğini belirterek, tarihin bu konuda güzel örneklerle dolu olduğunu belirtti.
Fatih Sultan Mehmet örneğini anlatan Yıldız, Fatih Sultan Mehmet’in emrine karşı gelen Rum mimar İpsilanti Efendi’nin kolunu kestirmesini anlattı. İpsilanti Efendi’nin Kadı Hızır Bey’e başvurarak Fatih’i dava etmesinin ardından, Kadı Hızır Bey’in Fatih’e mahkemeye çağrı gönderdiğini ve mahkemedeki işleyişi anlattı. Kadı Hızır Bey’in Fatih’i suçlu, mimarı ise mazlum bulması üzerine, Fatih Sultan Mehmet’in kararı kabul ederek, adaletin yerine getirildiğini ve Allah korkusundan dolayı Kadı Hızır Bey’i tebrik ettiğini anlattı.