enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1704
EURO
47,0707
ALTIN
4.336,96
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
31°C
Pazartesi Açık
31°C
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Açık
32°C

MHP’li Yıldız’dan hukuk çıkışı: Tutuklamaya ancak zorunlu hallerde başvurulur

MHP’li Yıldız’dan hukuk çıkışı: Tutuklamaya ancak zorunlu hallerde başvurulur
Advert
10.07.2025 14:53
0
A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Dünya Hukuk Günü’nde yaptığı açıklamada, tutuklamanın yalnızca zorunlu durumlarda uygulanması gerektiğini vurguladı. Yıldız, açıklamasında Fatih Sultan Mehmet örneğini vererek, adalet sisteminin işleyişine dair tarihi bir örnek sundu.

Yıldız, 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü’nü kutlarken, Türkiye’nin adalet ve merhamet temelli bir medeniyetin parçası olduğunu belirtti. 1870’deki Adliyenin Daimi Nizamnamesi’nden 1926’daki Alman Ceza Muhakemesi Kanunu’nun uyarlamasına kadar hukuk tarihine değinen Yıldız, bu düzenlemelerin insan hakları ve özgürlüklerine uygun bir yargılama sürecini amaçladığını ifade etti.

Yıldız, maddi gerçeğe ulaşmak için yapılan işlemlerin, insan özgürlüklerine ve adil yargılama hakkına uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini hatırlattı. Hürriyeti kısıtlayıcı tedbirlerin ancak çok zorunlu hallerde, kesin ihtiyaç durumunda ve son çare olarak kullanılması gerektiğini vurguladı. “Gecikmesinde sakınca bulunan hal” kriteri dışında hürriyeti kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. “Formül gerekçeler”i reddettiğini belirterek, tarihin bu konuda güzel örneklerle dolu olduğunu belirtti.

Fatih Sultan Mehmet örneğini anlatan Yıldız, Fatih Sultan Mehmet’in emrine karşı gelen Rum mimar İpsilanti Efendi’nin kolunu kestirmesini anlattı. İpsilanti Efendi’nin Kadı Hızır Bey’e başvurarak Fatih’i dava etmesinin ardından, Kadı Hızır Bey’in Fatih’e mahkemeye çağrı gönderdiğini ve mahkemedeki işleyişi anlattı. Kadı Hızır Bey’in Fatih’i suçlu, mimarı ise mazlum bulması üzerine, Fatih Sultan Mehmet’in kararı kabul ederek, adaletin yerine getirildiğini ve Allah korkusundan dolayı Kadı Hızır Bey’i tebrik ettiğini anlattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.