enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
$39,862
EURO
46,9765
ALTIN
4.274,95
BIST
10.275,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
33°C
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Açık
34°C

Da Vinci’nin şifresi sonunda çözüldü: Cevap 1.64

Da Vinci’nin şifresi sonunda çözüldü: Cevap 1.64
Advert
04.07.2025 13:12
0
A+
A-

Leonardo da Vinci’nin Rönesans’ın simgesi Vitruvius Adamı çizimi, yüzyıllar sonra yeni bir gizemi aydınlatmış olabilir. Sanat, anatomi ve matematiğin eşsiz birleşimini sergileyen bu ikonik figür, sandığımızdan çok daha derin anlamlar taşıyor olabilir.

Gizli anahtar, figürün bacakları arasındaydı.

Londra’daki diş hekimi Dr. Rory Mac Sweeney, çizimdeki geometrik oranları yeniden inceleyerek dikkat çekici bir iddia ortaya attı: Da Vinci’nin figürün bacakları arasına yerleştirdiği eşkenar üçgen, sıradan bir estetik detay değil; doğanın en verimli yapılarından birine yapılan bilinçli bir göndermeydi.

Sweeney’e göre bu üçgen, diş hekimliğinde çene fonksiyonlarını düzenleyen ve “Bonwill Üçgeni” olarak bilinen anatomik yapı ile tamamen örtüşüyordu.

Cevap: 1.64

Çizimdeki üçgenin kare ve daire arasındaki oranının 1.64 olduğunu belirten Dr. Sweeney, bu sayının doğada sıkça rastlanan verimli kristal yapılar ve insan anatomisinin ortak matematiksel dilini yansıttığını belirtti. Bu oran, ideal yapılarla ilişkilendirilen 1.6333 değerine son derece yakın.

“Vücudumuz, evrenin planıyla inşa edilmiş olabilir”

Sweeney, Leonardo’nun bu oranları kullanarak sadece bir insan figürü değil, aynı zamanda evrensel bir yapı planı çizdiğini savundu. Ona göre Vitruvius Adamı, insan vücudunun, kristallerde, kafatasında ve hatta kürelerin en sıkı diziliminde görülen geometrik düzenle inşa edildiğine dair sezgisel bir kanıt sunuyor.

“Leonardo, vücudumuzun evrendeki aynı matematiksel zarafetle inşa edildiğini sezmişti.”
— Dr. Rory Mac Sweeney

Bilimsel yayında doğrulandı.

Sweeney’nin bu dikkat çekici analizi, Journal of Mathematics and the Arts adlı akademik dergide yayımlandı. Makalenin sonuç bölümünde, “Leonardo da Vinci’nin figürün bacakları arasındaki eşkenar üçgene yaptığı açık gönderme, çizimin nasıl inşa edildiğini gösteriyor ve orantı seçimlerinin anatomik temelini ortaya koyuyor” denildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.