enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
25°C

Köylünün merası yatırıma açılıyor: Yeni yönetmelikle neler değişecek?

Köylünün merası yatırıma açılıyor: Yeni yönetmelikle neler değişecek?
Advert
03.05.2025 14:17
0
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı, mera alanlarının kullanım amacını genişleten bir yönetmelik değişikliği gerçekleştirdi. Bu değişiklikle meralar, tarım ve hayvancılığın yanı sıra enerji santralleri, turizm tesisleri ve sanayi projeleri gibi ticari faaliyetler için de kullanılabilecek.

Köylülerin tarım ve hayvancılık faaliyetleri için hayati öneme sahip olan mera alanları, artık farklı yatırım projeleri için tahsis edilebilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan “Mera Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi santralleri, turizm tesisleri ve sanayi bölgeleri gibi yatırımlar için meraların kullanım amacı değiştirilebilecek. Bu kapsamda, enerji projeleri için ölçüm istasyonları kurulabilecek ve termal turizm tesisleri için araziler tahsis edilebilecek.

Yatırımcılar, arama izni taleplerini gerekli belgelerle valiliklere sunacak. Meraların doğal işlevlerinin korunması amacıyla çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu ve diğer ilgili belgelerin sunulması zorunlu olacak.

Bu düzenlemeyle, enerji sektörünün yanı sıra kültür ve turizm alanında da kullanımı artan mera alanları, devletin kontrolünden özel sektöre açılabilecek. Meraların geri dönüşüm projeleri ve çevre koruma önlemleri alınarak kullanılması şart koşuluyor.

Ancak, bu değişikliklerin kırsal kesim üzerindeki etkileri belirsizliğini koruyor. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köylüler için meraların bu şekilde kullanılması, gıda güvenliği ve hayvancılık faaliyetleri açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yeni düzenleme, kırsal ekonomiye katkı sağlayan bu alanların farklı amaçlarla kullanılmasının da önünü açabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.