enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,4211
EURO
47,3248
ALTIN
4.400,37
BIST
10.661,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
37°C
İstanbul
37°C
Açık
Çarşamba Açık
39°C
Perşembe Açık
34°C
Cuma Açık
33°C
Cumartesi Açık
33°C

Bulaşıkçıydı, dünyanın en değerli şirketini kurdu

Bulaşıkçıydı, dünyanın en değerli şirketini kurdu
Advert
21.07.2025 13:21
0
A+
A-

1963 Tayvan doğumlu Jensen Huang, ailesiyle birlikte küçük yaşta ABD’ye göç etti. Oregon State Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği, Stanford Üniversitesi’nde ise yüksek lisans eğitimi aldı. Akademik başarısı kuşkusuz önemliydi, ancak onu gerçekten öne çıkaran, azmi ve kararlılığıydı.

Zorlukları Fırsata Çevirmek

Gençliğinde geçimini sağlamak için bulaşıkçılık yapan Huang, bu dönemi kişisel gelişim için bir fırsat olarak gördü. Disiplinli yatılı okul hayatı ve mütevazı iş deneyimleri, karakterinin oluşmasında önemli rol oynadı.

Nvidia’nın Kuruluşu ve Yükselişi

1993’te bilgisayar grafiklerinin geleceğini gören Huang, iki ortağıyla birlikte Nvidia’yı kurdu. Bankadaki 40 bin dolarlık birikimlerini riske atarak başladıkları bu yolculuk, teknoloji tarihinin dönüm noktalarından biri oldu. Nvidia, grafik işlem birimleri (GPU) alanındaki liderliğiyle, özellikle oyun ve görselleştirme sektörlerinde devrim yarattı.

Ancak asıl büyük sıçrama, Huang’ın yapay zeka vizyonuyla gerçekleşti. Şirket, sadece oyun donanımlarıyla kalmayıp; otomotiv, sağlık, savunma ve eğitim gibi çeşitli alanlara çözümler sunarak çok yönlü bir teknoloji devi haline geldi.

Liderlik ve Miras

Harvard Business Review, 2019 yılında Jensen Huang’ı “Dünyanın En Başarılı CEO’ları” listesinin başına koydu. 2025 Şubat ayı itibarıyla kişisel serveti 110 milyar doları aşarken, Nvidia’nın piyasa değeri Apple ve Microsoft’u geride bırakarak dünya liderliğine yükseldi.

Karizması, sahne performansı ve her sunumda giydiği deri ceketiyle Huang, bir teknoloji ikonu haline geldi. Samimi, mütevazı ve çalışan odaklı liderlik tarzıyla, sadece bir CEO değil, aynı zamanda genç girişimciler için de güçlü bir rol model oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.