enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,5614
EURO
47,6910
ALTIN
4.392,13
BIST
10.689,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
35°C
İstanbul
35°C
Açık
Cuma Açık
34°C
Cumartesi Açık
34°C
Pazar Açık
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
33°C

Nükleer bombalardan daha tehlikeli: Kara delik bombası test edildi

Nükleer bombalardan daha tehlikeli: Kara delik bombası test edildi
Advert
19.07.2025 12:45
0
A+
A-

Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, kara deliklerin yıkıcı gücünü test etmek amacıyla “Kara Delik Bombası” adını verdikleri bir sistem geliştirdiler. Gerçek bir kara delik oluşturmadan, manyetik alanları büyütecek şekilde tasarlanmış bir ayna düzeneğiyle bunu başardılar. İlk denemede patlayan bu sistem, kara deliklerin ne kadar büyük bir enerji potansiyeline sahip olduğunu gösterdi.

Ancak, araştırmanın ortak yazarlarından Profesör Danielle Faccio, patlamanın boyutuna açıklık getirdi: “Daha çok bir patlama değil, hafif bir ‘pıt’ sesi gibiydi.” Yine de, sistemin boyutunun büyütülmesi halinde sonuçların çok daha ciddi olabileceğini belirtti.

Bu deneyin temelini, dönen bir nesneden enerji elde etme fikri oluşturuyor. Profesör Faccio, bir kara deliğin yakınındaki cisimlerin dönme hareketiyle enerji kazanabileceğini açıkladı. “Dışarıdan baktığınızda, bir nesnenin ya da dalganın kara delikten yansıyıp enerji kazandığını görürsünüz,” dedi. Eğer bu enerji, kara delik ile aynalar arasında sıkışacak şekilde yönlendirilirse, sistemdeki dalga sürekli olarak güçleniyor ve kontrol edilmezse büyük bir enerji patlamasına yol açabiliyor. Faccio’ya göre, bu yöntemle kara delik bombası “bir trilyon nükleer füzeden daha patlayıcı” olabilir.

Deneyde, dönen üç metal bobinin içine yerleştirilmiş küçük bir alüminyum silindir kullanıldı. Bu bobinler, aynalar gibi davranarak manyetik alanları sisteme geri yansıttı ve zamanla bu sinyaller büyüdü. Böylece, kara delik çevresinde teorik olarak ortaya çıkabilecek enerji birikimi, Dünya üzerinde kontrollü bir ortamda gözlemlendi.

Deney gerçek bir kara deliği taklit etmese de, kara deliğin fiziğine dair önemli bir doğrulama sundu. Portekiz’deki Instituto Superior Técnico’dan Profesör Vito Cardoso (çalışmaya doğrudan katılmamış olsa da), kullanılan prensibin “süperradyans” adı verilen bir fizik olayıyla ilgili olduğunu belirtti. “Basitçe anlatmak gerekirse, düşük frekanslı ses ya da elektromanyetik dalgaları dönen bir silindire gönderdiğinizde, bazı dalgalar size daha fazla enerjiyle geri döner,” dedi. Bu da, enerjinin dönen bir cisimden dalgalara aktarıldığını gösteriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.