enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,2578
EURO
46,8135
ALTIN
4.323,66
BIST
10.262,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Perşembe Açık
34°C
Cuma Parçalı Bulutlu
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Pazar Açık
32°C

Restoranlar tarihinin en kara senesini yaşıyor

Restoranlar tarihinin en kara senesini yaşıyor
Advert
14.07.2025 14:30
0
A+
A-

Sayime BAŞÇI/ SÖZCÜ

Pandemi sonrası yüksek enflasyon ve fahiş fiyat artışlarıyla zor günler geçiren yeme içme sektörü, 2025 yılının sektör için en kötü yıl olacağını belirtiyor. Maliyetlerin yarısını oluşturan asgari ücret başta olmak üzere, etten içkiye kadar birçok üründe son beş yılda yüzde binleri aşan fiyat artışları yaşandı. Bu durum, restoranlara gelen müşteri sayısında azalma ve müşterilerin daha az harcama yapmasına neden oldu.

FİYATLAR HAFTALIK DEĞİŞİYOR

İstanbul Ticaret Odası 17.’nci Restoranlar ve Yiyecek İçecek Komitesi Başkanı Ebru Koralı, sektörde büyük bir kapanma ve vazgeçme dalgası beklediğini söyledi. “Bu, sektörümüz için en zor yıl. 2025, restorancılık tarihi açısından kara bir yıl olacak. Kayıplar kaçınılmaz olacak” diye belirtti.

Koralı, 2024 başında yaşanacak pahalılık sorununu öngörerek yetkilileri uyardıklarını dile getirdi. Restoranlarda dinamik bir fiyatlandırma sisteminin uygulandığını, neredeyse her hafta menü fiyatlarının değiştiğini anlattı. “Bugün aldığımız malı, haftaya aynı fiyata alamıyoruz. Zam yapmak istemiyoruz ama personel maliyetlerimiz toplam maliyetin yüzde 50’sini aştı. Fiyatlar artıyor, maliyetler de çok artıyor” dedi.

MÜŞTERİ SAYISI YÜZDE 30 DÜŞTÜ

Tüketicilerin bütçelerini kısması ve daha uygun fiyatlı restoranları tercih etmesiyle birlikte, müşteri sayısında en az yüzde 30 düşüş yaşandığını belirten Koralı, müşterilerin daha az harcama yaptığını da vurguladı. “Örneğin, tatlı tüketimi azaldı, iki şişe içecek yerine bir şişe içiliyor” diye konuştu.

Yatırım maliyetlerinin de oldukça yüksek olduğunu belirten Koralı, kira maliyetlerinin yüksekliği ve ağırlaşan koşullar nedeniyle yatırımcıların iştahının düşük olduğunu ifade etti. Bir kahve dükkanının yatırım maliyetinin 1000 dolar, bir restoranın ise 5000-10000 dolar arasında olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.