enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4437
EURO
43,5539
ALTIN
3.978,86
BIST
9.078,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Hava sahasının kapatılması, havayolları şirketine 600 milyon dolara mal olacak

Hava sahasının kapatılması, havayolları şirketine 600 milyon dolara mal olacak
Advert
01.05.2025 15:57
0
A+
A-

Hint havayolu şirketi Air India, Pakistan hava sahasının kapanmasının kendisine yıllık yaklaşık 600 milyon dolara mal olacağını hesapladı. Şirket içi bir belgeye göre Air India, bu kaybı karşılamak için hükümetten mali destek istedi.

Keşmir’deki turistlere yönelik bir saldırının ardından Pakistan, Hint havayollarının hava sahasını kullanmasını yasaklamıştı. Bu yasak, Hindistanlı taşıyıcıların yakıt maliyetlerini ve uçuş sürelerini artırdı. Air India, 27 Nisan’da Sivil Havacılık Bakanlığı’na yazdığı mektupta, ekonomik kayıplarıyla orantılı bir “sübvansiyon modeli” talep etti.

Devletten Yardım Bekliyor

Air India, Pakistan’ın hava sahası yasağının yıllık 50 milyar rupi, yani yaklaşık 591 milyon dolar zarara yol açacağını belirtti. Mektupta, “Etkilenen uluslararası uçuşlar için sübvansiyon uygulanabilir. Bu adil bir çözüm olur. Durum normale döndüğünde destek kaldırılabilir.” denildi.

Air India, artan yakıt tüketimi ve ek mürettebat ihtiyacı nedeniyle bu durumdan en çok etkilenen havayolu olduğunu vurguladı. Tata Grubu bünyesindeki şirket, özelleştirilmesinin ardından milyarlarca dolarlık bir yeniden yapılanma sürecinden geçiyor. Ancak bu süreç, Boeing ve Airbus’tan uçak teslimatlarındaki gecikmeler nedeniyle sekteye uğruyor. Şirket, 2023-2024 mali yılında 520 milyon dolar net zarar açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.