enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,8685
EURO
36,6549
ALTIN
3.020,81
BIST
10.055,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
9°C
Cuma Az Bulutlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C

Folik asit nedir, kilo aldırır mı? Folat ne işe yarar?

Folik asit nedir, kilo aldırır mı? Folat ne işe yarar?
Advert
26.08.2024 01:27
5
A+
A-

Folik Asit: Hayatın Temel Yapı Taşı

Folik asit, B vitaminleri ailesinden bir üyedir. Folat veya B9 vitamini olarak da bilinir. Özellikle hamilelik döneminde ve genel sağlık için kritik bir rol oynar. Yeni hücrelerin oluşumu, DNA ve RNA sentezi gibi hayati biyolojik süreçlerde görev alır.

Hamilelik düşünen kadınlar, hamileliğin ilk dönemindeki anne adayları ve çocuklar için vazgeçilmez bir besin unsurudur. Peki folik asit tam olarak ne işe yarar, eksikliği nasıl anlaşılır ve hangi besinlerde bulunur?

Folik Asit: Hücrelerimizin Yapı Taşı

Folat, bir vitamindir. Kan yapımında, hücrelerin oluşumunda ve yaşamına devam etmesinde kullanılır. Ayrıca DNA ve RNA üretiminde rol oynar. Damar sertliği riskini azaltarak kalp krizi, bunama ve felç risklerini düşürmeye yardımcı olur.

Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Vücutta yeterli folik asit yoksa kansızlık, unutkanlık, aşırı yorgunluk, baş dönmesi ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler B12 vitamini eksikliğinde de görülebilir, bu nedenle kesin tanı için bir doktora danışmak önemlidir.

Besin Kaynakları

Folik asit, doğal yollardan çeşitli besinlerde bulunur:

  • Yeşil Yapraklı Sebzeler: Ispanak, pazı, marul, lahana
  • Baklagiller: Nohut, mercimek, fasulye, bezelye
  • Meyveler: Portakal, çilek, avokado, muz
  • Kuruyemişler ve Tohumlar: Ayçiçeği çekirdeği, ceviz, badem
  • Tahıllar: Folik asit ile zenginleştirilmiş tahıllar ve ekmekler
  • Sakatatlar: Karaciğer
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.