DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C

M çiçeği Türkiye’de var mı, nasıl bulaşır?

M çiçeği Türkiye’de var mı, nasıl bulaşır?
Advert
22.08.2024 12:25
1
A+
A-

M Çiçeği Hakkında Gerçekler

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun “M Çiçeği ülkemizde yok” açıklamasının aksine, M Çiçeği vakaları Türkiye’de kendini göstermeye başladı. Ankara’da M Çiçeği şüphesiyle ilk karantina vakaları bildirildi.

M Çiçeği’nin Türkiye’deki Durumu

Türkiye’de ilk M Çiçeği vakası, 2022 yılında bağışıklık sistemi yetersizliği olan 37 yaşındaki bir hastada tespit edilmişti. Mevcut durumda Ankara’da birkaç M Çiçeği şüphesiyle karantina altına alınan vaka bulunuyor.

M Çiçeği Nasıl Bulaşır

M Çiçeği, kemirgen hayvanlar veya enfekte kişilerin vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşır. Döküntülere dokunmak, bulaşmış eşyaları kullanmak ve enfekte hayvanlarla temas da bulaş riskini artırır.

M Çiçeği Belirtileri

M Çiçeği belirtileri arasında döküntüler, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve titreme yer alır.

M Çiçeği Tedavisi

M Çiçeği için özel bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi genellikle antiviral ilaçlar ve destekleyici bakımdan oluşur. Vakaların çoğu hafiftir ve birkaç hafta içinde düzelir.

M Çiçeği’nin Tarihi

M Çiçeği, 1958’de maymunlarda keşfedilmiştir. İlk insan vakası ise 1970’te Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bildirilmiştir. 2022’de Dünya Sağlık Örgütü, “maymun çiçeği hastalığı” adını ırkçı ve ayrımcı olduğu gerekçesiyle “mpox” olarak değiştirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.